clutch - earth rocker



A Clutch egy marylandi blues-rock együttes, a kilencvenes évek első felétől aktív. Tang cserék és minden sallang nélkül nyomják az igazán kitekingetős, több műfajt is magába foglaló, lendületes zenéjüket. Olyannyira csinálják ezt jól, hogy a 2013-ban megjelent Earth Rocker című, sorban a 10. nagylemezüket a brit Metal Hammer az év (2013) legjobb korongjának titulálta. Most megnézzük, vajon miért? 

Számomra valami olyasmi a Clutch, mintha Deák Bill Gyula bácsit, zenei ötleteit Amerikába költöztetnénk, és ott adnánk neki egy komolyabb, fiatalosabb lendületet. Elsőre igen furán hangzik talán ez, amit ide írtam. Viszont, ha meghallgatod ezt a világ által ajnározott lemezt, rögvest rájössz, miről beszélek.  Bizonyára feltűnik pár embernek, de valahogy én személy szerint nem estem hanyatt ettől az anyagtól. Lendületes, baromira amerikai, sok helyen igazán vagány, több műfaj nagyon profi ötvözete, de valahogy mégis nehezen tudom értékelni. 

Ahogy hallgatom – már nem először – végig azon gondolkodom, hogy igazán jó kis rock-blues énekes ez a Neil Fallon. Milyen érdekes, hogy ilyen számokban énekel. Aztán a ritmust követve, teljesen megértem, miért tapsol a szakma ennek a két fickónak. Roppant ügyesek, ötletesek a témák. De valahogy számomra nem akar kibújni belőle az, amit oly sokan megéreztek ebben az anyagban. 

Nyilván velem van a baj. Lehet, számomra ez túl modern. Biztos is, hiszen a Black Sabbath 13-as korongjának megjelenése után hónapokig nem tudtam elképzelni, hogy a 2013-s évben ne Ozzyék kaszáljanak le minden sikert. Ahogy az év véget ért, és megjelentek az értékelő listák, bár nagyon jól szerepelt a Sabbath, de koránt sem taroltak. Sőt, ahogy a cikk elején írtam, a britek ezt a Clutch lemezt favorizálták. Az érintett magyar sajtóban szintén kiváló eredményt értek el ezek az amerikai zenészek. Nyilván velem van a baj. 

Értékelés: 5/3,5



Infók:
Tracklist:
01. Earth Rocker
02. Crucial Velocity
03. Mr. Freedom
04. D.C. Sound Attack!
05. Unto the Breach
06. Gone Cold
07. The Face
08. Book, Saddle, & Go
09. Cyborg Bette
10. Oh, Isabella
11. The Wolf Man Kindly Requests...





Műfaj: hard-rock, blues-rock
Hossz: 44:21
Megjelenés: 2013. március
Kiadó:
Weathermaker Music

1 megjegyzés: