beastmilk - climax



Nem is tudom pontosan, hogy olvastam először a Beastmilk elnevezésű formációról. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy a „sötét post-punk” –nak titulált társaság első olvasatra megragadott, egyből elkezdtem vadászni az új lemezt, valami fenomenális csodát remélve. Kicsit nagyobb munka volt fellelni a srácok Climax című, 2013-s év végi anyagát, de amikor meglett gyorsan falni kezdtem. 

Na de mit találtam a hanghordozón? Egy modern, jól átgondolt, lebegős mégis mélységesen sötét, letisztult, sablonmentes önkifejezést. Bár jól körvonalazódik a fiúk zenei ízlése, mégis bátran túl mernek ezen lépni, mind zeneileg merészebb a Joy Divison, Cure, stb., 70’s évek végi újhullámos punk lemezektől, mind szövegvilágában erősen magával ragadó produkció ez.  

Első-második hallgatás követően éreztem, ez egyik legjobb 2013, nem metál lemezét hallom. Valami olyan erővel bújnak ki, bukkannak fel ezek a dalok, sorra egymás után, amit már igazán régen hallottam. Magával ragadó a hatás, ilyen szépen (újra) kitalálni, - egyébként a nyolcvanas években már kitalált - borongós, elszállós hangulatot, mit ne mondjak, nem mindennapi. 

Úgy teremt egy másodperc alatt világvége hangulatot, hogy több fronton is visszavett a csapat. A kevesebb, néha több elvén lovagolva átlibben a hallgató a számokon. Nincsenek klasszikus értelembe vett gitárszólók, nincsenek értelmetlen szinti betétek, hangulat van, hatás van, de az földbedöngölő! Ennek a lemeznek a lüktetése tényleg maga a fenyegetés. Egy mű, ami véleményem szerint megismételhetetlen. 

A Beastmilk nem csak birtokolja sajátos eszközeit, hanem igazán komolyan is bánik velük. Hangulatot teremt, ami a mai eliparosodott zenei életben igazán ritka. Nyilván nem fogom évtizedeken át hallgatni az anyagot, de számolatlan olyan esetet tudok a mindennapjaimból, amikor pont erre lett volna szükségem. Örülök, hogy megtaláltam, és mától bármikor elővehetem, ha hasonlóképpen érzek. 

Nyugodt szívvel ajánlom, minden nyitott gondolkodású, érett zenei ízléssel megáldott zenerajongónak. Hiszen ez a finn banda olyan atmoszférikus erővel robban a köztudatba, ami igazán ritkaság napjainkban. Minden sebzett léleknek gyógyír ez a tíz szám, ami egyben adja ki azt, ami valójában. Csak azért nem csillagos ötös, mert igazán messze esik az általam preferált, rommá hallgatott bandáktól. De amit ezek a srácok erre a lemezre rögzítettek az kiváló munka! Gratulálok hozzá, és jár a főhajtás! 

Értékelés: 5/4,5


Infók:
Tracklist:
1. Death Reflects Us
2. The Wind Blows Through Their Skulls
3. Genocidal Crush
4. You Are Now Under Our Control
5. Ghosts Out of Focus
6. Nuclear Winter
7. Fear Your Mind
8. Love in a Cold World
9. Surf the Apocalypse
10. Strange Attractors



Műfaj: post-punk
Hossz: 38:34

Megjelenés: 2013. november
Kiadó: Svart Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése