archaic - how much blood would you shed to stay alive?

Kinőttem már a MetalHammer vásárlási lázból, viszont az ünnepi, 300. tételt beszereztem a „nosztalgia különszám” miatt. Az újság mellékletenként meglehetősen ritkán, de akadnak értékelhető dolgok (Magma Rise, Ørdøg), most is egy ilyen következik. Méghozzá az Archaic második, giga címmel ellátott albuma. (A cím nemes egyszerűséggel: How Much Blood Would You Shed To Stay Alive?)

A zenekar fővárosi, kicsit több mint két évtizedes múlttal rendelkezik és thrash metalban utazik. Bizony, a kopár magyar thrash színtéren találtunk egy vakítóan ragyogó gyémántot. Persze a történet nem ilyen egyszerű, és az sem véletlen, hogy mindössze két stúdiólemez született ezalatt a hosszú idő alatt. Ettől eltekintve az új How Much… igen tetszetősre sikerült anyag lett! Egy csodaszép borítóval fűszerezve. (a kép Sallai Péter munkája)

A lemezen 10 dal és két felvezető található, ami az ötven perces játékidőt figyelembe véve okozhat némi fejtörést. Valóban ennyire sok mondanivalójuk, ügyesen szerkesztett dal volt a tarsolyban? Azt kell mondjam; igen, persze több tétel esetében is felmerül, a kevesebb néha több elve. Magyarán lehetett volna szűkíteni, még feszesebbé tenni az egész lemezt, de a végeredmény így is kiemelkedő.

Igen, a Slayer a kedvenc zenekara a srácoknak. De a thrash mozgásterén belül igazán nehéz úgy megalkotni a saját arculatot, hogy közben nem hasonlítasz bármelyik óriás egyikére. Itt is ez történik, nem több. Szó nincs nyúlásról, inkább egy nagy meghajlás ez a példaképek előtt. Én Jósa Tamás énektémáiban némi Testament hatást szintén vélek felfedezni. Ami egy cseppet sem zavar, hiszen a felvétel magával ragadó, saját hangulatát megteremteni képes cucc.

Az egész történet a klasszikus, lépcsőzős tharsh elemek ízléses megvalósítása. Maga a minőség külön szót érdemel. Jósa Tamás énekdolgai megszólalásban és tudásban szintén nagyon rendben van, ezzel felesleges vitatkozni. Szabó Csaba Zoltán dobok mögötti ténykedése extra, végig ötletesen támasztja alá a Püski László által kreált riffelést. A legkevésbé a bőgőt hallom, amit valószínűleg az előre orientált dob miatt száműztek valamivel hátrébb. Kár, hiszen egy jó basszus hangzás tovább növelte volna a sűrűséget.

Egy szó, mint száz! A magyar thrash döglődő sivatagában megjelent egy masszív karaván. Öröm ez a magamfajta zenebolondnak, hiszen tovább színesedik a paletta. Ráadásul egy meglehetősen átgondolt, profi csapattal. Sok sikert az újrainduláshoz, csak így tovább Archaic!

Értékelés: 5/4



infók:

tracklist:
01. Setting the Example
02. Hidden Desire
03. The Saw
04. Lifebringer
05. Don't Say a Word
06. Last Man Standing
07. Two Minutes of Hate
08. Bonded by Leeches
09. In My Slaughterhouse
10. Bulletproof
11. To Wonder...
12. ...After a Kill

Műfaj: tharsh metal
Megjelenés: 2017. december 15.
Kiadó: NAIL Records

1 megjegyzés: