magma rise - the man in the maze



A méltán híres Mood romjain született meg Magyarország legjelentősebb doom formációja, a Magma Rise. Nemzetközileg is (el)ismert banda két jelenlegi tagja (Hegyi Kolos, Holdampf Gábor) az előd, Mood zenekarból érkezett. Kiegészülve Herczeg Lászlóval, illetve az ország "szerintem" legjobb dobosával, Bánfalvi Sanyival! Ez a névsor garancia egy penge együttes megvalósításhoz, és aki hallotta már a The Man In The Maze lemezt tudja, nem beszélek mellé.

Nyáron, a legolvasottabb, nyomtatott rockzenei újság mellékleteként jött ez a kilenc számos lemez. Tarolt mindent, nem találni olyan kritikát, ahol ne dicshimnuszokat zengenének a banda második korongjáról. Joggal! Számomra egy olyan élmény volt magamévá tenni ezt a zenei anyagot, amit csak ritkán érez az ember életében. Később, az októberi lemezbemutatóra szintén elmentem. Ott ugyan a sörök okozta mámor jelentősen rányomta bélyegét a koncertélményre, az emlékfoszlányokban mégis olyan benyomásokat találok, amiket igen nehéz szavakba önteni.


Annak ellenére, hogy a doom műfaj igen szűkre szabott teret enged az alkotónak, ezek a srácok valami olyat gyártottak, amit mindenkinek hallani kell. Az időzítés szintén jól sikerült, a Black Sabbath 13-s lemeze kicsit rávilágított erre az méltatlanul hanyagolt, ősi műfajra. Ezen a hullámon tovább lovagolva a Magma olyat durrant, amit csak kevesen tudnak.

Holdampf Gábor mereven komponált hangja tökéletesen összenő a ’lávaként’ folydogáló, dobhártyába harapó ritmusokkal. A riffek letépik a agyad, a ritmusváltások tökéletesen időzítettek, és a nyomokban feltűnő dallamvilág végleg magával ragad. Még sok ilyet srácok! Ha minden igaz, kora tavasszal, Szegeden pedig újra találkozunk! 

Értékelés: 5/5


Infók:
Tracklist:
1. The Man In The Maze
2. A Part of the World
3. The Way Is the Way
4. 40 Million Years
5. Five

6. Vertical Truth with Horizontal Lines
7. Meet the Moments
8. Storm Swallows
9. Breaking Point





Műfaj: doom metal
Hossz: 44:01
Megjelenés: 2013. június
Kiadó: Nail Records


2 megjegyzés: